Beoordeel een boek niet op zijn kaft

Een eerste indruk kan vaak verraderlijk zijn. Zo kan een reus van een vent best een klein hartje bezitten en helpt iemand vol tattoo’s ook gerust nog wel eens een oud vrouwtje met oversteken. In De Volkskrant een groot interview met sportschoolhouder en gewichtscoach van het tv-programma Obese, Radmilo Soda. Zijn ijzeren discipline leverde hem een goedlopende sportschool op en stelt mensen in staat zichzelf te bevrijden van overgewicht.

Voor mensen die het programma volgen, zal Soda vooral bekendstaan als een amper lachende, met stemverheffing sprekende kleerkast, maar in dit interview komt een klein deel van de ware aard van Soda naar boven. Hij groeide op in niet al te fraaie plaatsen in Kroatië en eenmaal in Nederland begon hij er op los te leven. Als uitsmijter in het Amsterdamse nachtleven en als liefhebber van het soepele drugsbeleid in ons land was het maar de vraag of het goed af zou lopen met de bokser. Ineens wordt duidelijk wat voor overlever Soda moet zijn geweest.

De schrijver van het interview legt -bewust of onbewust- veel overeenkomsten bloot tussen Soda en de zwaarlijvige kandidaten die hij wekelijks voor heel Nederland afbeult. De sportschoolhouder was niet tevreden met zichzelf, merkte dat hij zijn lichaam verloochende en besloot het roer rigoureus om te gooien. De kandidaten die hij begeleidt verliezen soms wel tot de helft van hun totale lichaamsgewicht nadat ze besloten hebben dat obesitas hun leven nu wel lang genoeg in zijn greep heeft gehouden.

De onbegrensde ambities van Soda, die zoals gezegd eerst wel de nodige ontwikkeling nodig hadden, zorgen er voor dat hij nu plannen heeft het probleem tegen overgewicht met een ferme knock-out een halt toe te brengen.

Reageer op dit artikel