De zondige Zonnekoning

Wie: Verhaal over het ‘popster’ imago van Lodewijk de veertiende
Wat: Achtergrondverhaal
Waar: Quest Historie
Wanneer Nr. 3 2015

Buiten het feit dat ik persoonlijk geïnteresseerd ben in dit historische verhaal en in de periode (17e eeuw) biedt deze longread een verrassend inkijkje over het leven en denken van de Franse koning Lodewijk XIV, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’.

Stijl
De stijl van de tekst is losjes, zonder veel moeilijk of ouderwets taalgebruik. Aangezien het over een historisch onderwerp gaat, wordt het anders al gauw taaie kost. De schrijver (Paul Serail) weet met dit artikel de link tussen de Franse koning en de hedendaagse popsterren of beroemdheden aardig te verwoorden. Niet voor niets prijkt op de voorpagina een illustratie van onze Franse vriend met als bijschrift: De Zonnekoning: Oorlog, seks en feesten. En is de kop boven het artikel: ‘De zondige Zonnekoning’. Het is geen historisch verslag maar geeft een goede kijk in de opkomst en ondergang van Lodewijk, met (in kaders) opmerkelijke doorkijkjes in zijn leven. Doordat het zo luchtig is geschreven blijf je nieuwsgierig en voel je de drang om door te lezen. Het levensverhaal van Lodewijk de veertiende wordt helemaal verteld, maar wel met korte adempauzes. Hier zijn dan weer ruimtes voor anekdotes of citaten van de bron.

Genre en brongebruik
Zoals al eerder genoemd is het een historisch achtergrondverhaal. Hans Bots,emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Radboud Universiteit, wordt als voornamelijk bron opgevoerd en geciteerd. Hij geeft als het ware commentaar op de geschreven achtergrondinformatie. Bots is niet de hele tijd aan het woord, alleen als het een nuttige of opmerkelijke toevoeging aan het verhaal is, wordt hij geciteerd. Hierdoor wisselt de vertelmanier van het artikel. Verder worden er nog andere bronnen zoals brieven of andere historici kort aangehaald.

Waarom dit artikel?
Voor de mensen die in deze periode een (historisch) achtergrondverhaal schrijven over iets wat al gebeurd is, is dit een goed voorbeeld van hoe je de taaie, theoretische kost toch levendig en eigentijds kunt houden. Door de vergelijking met hedendaagse popsterren weet de lezer zich ook gemakkelijker te identificeren met het onderwerp. Wie ziet niet die grote schrans en zuipfestijnen voor zich, vergelijkbaar met de videoclips van artiesten of films van deze tijd? De koning wordt in dit artikel ‘tastbaar’ en je begeeft je in een soort vogelvlucht boven zijn leven.

Uiteraard zullen er dingen in het artikel staan die je al wist, maar er wordt bijvoorbeeld ook belicht hoe een dag in het leven van Lodewijk XIV er uitzag. Het verhaal blijft hierdoor interessant tot de laatste minuut, erg knap want het is niet echt een onderwerp waarvan je van tevoren denkt: “Nu komt er spanning en sensatie!”. De vertelwijze van dit verhaal is gewoon erg goed, realistisch en met een vleugje humor met eigentijdse insteek.

Het artikel is verkrijgbaar via Blendle, maar wie interesse heeft kan het tijdschrift (uiteraard gratis) via mij krijgen.

Reageer op dit artikel