Dialoog: Geen trein

“Dames en heren. Door een brandmelding op station Breda is er momenteel geen treinverkeer mogelijk tussen Tilburg en Breda. Herhaling……”

“Godverdomme. Het is ook altijd wat met die NS. Als het kouder wordt, dan rijden de treinen weer niet.” De grijze man loopt druk gebarend en foeterend over het paron. Zijn lange zwarte jas is tot aan zijn kin dichtgeknoopt. Hij liegt niet over de temperatuur. Het is koud en als het koud is, dan heeft de NS wel vaak problemen. “Doe nou rustig Henk. Het gaat om een brandalarm. Hoe kun je daar nou wat aan doen? Die mensen doen ook hun best en hier kun je nou helemaal niets aan doen”, probeert zijn roodharige vrouw hem gerust te stellen.

“Maar het is toch zeker altijd wat. Blaadjes op het spoor ,wisselstoringen, vandalisme, iemand die over het spoor banjert. En iedere keer moet je wachten op de trein want dan kan hij weer niet rijden.”

“Moeten ze dan maar met de trein door een brandend station rijden?”, vraagt zijn vrouw met verheven stem. “Of gewoon doorrijden zonder seinen? Dan vraag je om ongelukken. Heb je dat liever?”

“Nee natuurlijk niet. Wat is dat nou voor een stomme opmerking? Ik gun niemand een ongeluk. Ik wil alleen maar zeggen….” Nog voor hij zijn zin kan afmaken, springt zijn vrouw in. “Precies. Je gunt niemand een ongeluk of probleem. En dus wachten wij gewoon keurig netjes tot de volgende trein komt en dan zien we het wel weer. Het is niet alsof wij iedere dag in de trein zitten, ofwel Henk?” Haar strenge toon is genoeg om HENK stil te krijgen. Door het gemompel van de man door is ergens nog een ‘je hebt gelijk schat’ te horen, voordat hij in alle rust gaat staan wachten op de trein.

 

Foto van Oxyman via Wikimedia

1 reactie

  1. Leuk, een herkenbare dialoog! Misschien niet enorm origineel maar wel grappig om te lezen. Je citaten spreken voor zich en laten duidelijk de emotie van het gesprek zien. Eigenlijk zijn de sfeerelement erom heen niet eens nodig, iedereen weet hoe een station eruit zien en de dialoog op zich is sterk genoeg.

Reageer op dit artikel