Eten voor gevorderden: feeders

Samen met je vriend uiteten gaan, verwend worden met chocolade of met een bakje chips op de bank. Dat klinkt niet verkeerd, toch? Maar wat nou als hij je vraagt steeds dikker te worden? Het wijkt behoorlijk af van ons standaard ideaalbeeld van de vrouw. Maar in de wereld van de feeders is dat heel normaal.

Kees* (23) is zo’n feeder. ‘Volgens mij was ik veertien toen ik een aflevering van kinderprogramma Totally Spies op tv zag waar de slechterik een koekje ontwikkelde, waar mensen verslaafd aan raakten. Iedereen werd dus steeds dikker. Toen merkte ik eigenlijk al dat ik dikkere vrouwen veel mooier vond.’ Kees is zelf 1.78, weegt 71 kilo en gaat regelmatig naar de sportschool. Hij vindt het belangrijk om veel met zijn uiterlijk bezig te zijn. ‘Het was wel lastig toen ik erachter kwam dat ik een feeder ben. Je bent toch anders dan je vrienden en wijkt af van het normale.’

De jaren daarop bleef zijn interesse naar vollere vrouwen gaan. ‘Als mijn maten in de kroeg praten over vrouwen met een slank figuurtje dan denk ik: ik zeg maar niks, maar dat is helemaal niet wat ik mooi vind.’ Wat hij dan zo aantrekkelijk vindt aan dikke vrouwen? ‘Natuurlijk de rondingen, het is fijner in bed, je hebt meer houvast en het knuffelt zo lekker. Maar ik vind vooral het proces van het dikker worden bij een vrouw het mooist om te zien. Daar fantaseer ik ook vaak over. Het is voor mij heel opwindend om iemand steeds meer te zien aankomen.’

Feeder
Maar wat is dat nou precies, een feeder? In Nederland is hier nog geen Wikipedia-pagina over te vinden. Op de Amerikaanse Urban Dictionary staat het begrip als volgt uitgelegd: ‘Een seksuele fetisj waarbij de partner (de feeder) de ander voedt. Daarbij zorgt het toenemen van het gewicht van de feedee (de persoon die gevoed wordt) bij beiden voor seksuele opwinding.’
Feedee
De (meestal vrouwelijke) ontvanger van voedsel in een feeder-relatie. Feedees proberen zwaarder te worden omdat ze dat zelf opwindend vinden en hun partner (de feeder) dat aanmoedigt.

Vriendin
Op zijn 18e kreeg Kees een vriendin. ‘Op het moment dat ik mijn toenmalige vriendin leerde kennen, was zij geen feedee. Ze was eigenlijk super smal, niet echt mijn type. Maar we raakten aan de praat en we kregen een relatie. Na een paar maanden ging het slechter tussen ons en zei ik tegen haar: ik weet misschien wel iets dat kan helpen? Vanaf toen is ze voor mij gaan aankomen. In plaats van twee boterhammen ’s morgens, at ze bijvoorbeeld vier worstenbroodjes met curry.’ Kees stimuleerde zijn vriendin ook waar hij kon. ‘Ik ben niet van de trechters zoals je ook voorbij ziet komen, maar ik hou er wel van om mijn vriendin te verwennen. Ik kocht bijvoorbeeld regelmatig snoep of chocolade voor haar en we gingen vaak uiteten.’

Kees heeft geen streefgewicht voor zijn toekomstige vriendin, maar zijn fantasieën gaan ver. ‘Hoe dikker, hoe beter, soms fantaseer ik zelfs over immobiliteit.’ Je vriendin immobiel? ‘Dit zijn ook alleen fantasieën voor mij. Ik zou het ergens wel willen, maar ik weet dat het niet realistisch is. Als mijn vriendin op een bepaald punt niet verder wil aankomen, dan accepteer ik dat.’

‘Hij gaf me veel complimentjes en vroeg me telkens nóg dikker te worden.’

Lisa
Lisa is feedee, 23 jaar en weegt momenteel 267,4 kilo. Ze werd op jonge leeftijd al gepest om haar gewicht. Al op haar elfde woog ze 100 kilo. ‘Vroeger heb ik het er wel moeilijk mee gehad omdat ik anders was dan de rest. Ze noemden me ‘varken’ of ‘dikzak’.’ Op haar zestiende veranderde dat toen ze haar toenmalige vriend ontmoette. ‘Hij gaf me veel complimentjes en vroeg me telkens nóg dikker te worden. Eerst vond ik dat raar, want ik had niet gedacht dat er mensen waren die op dik vielen.’ Er ging een wereld voor haar open en ze ging steeds meer eten. ‘Dankzij mijn ex voel ik me een stuk zekerder over mijn lichaam. Ik vind mezelf nu veel mooier dan vroeger en durf zelfs weer naar het zwembad te gaan.’

Ook voor Lisa is het steeds dikker worden een belangrijk onderdeel van het proces. ‘Het geeft me een goed gevoel als mijn kleding weer een maatje te klein is geworden. Jezelf langzaam zien veranderen geeft mij voldoening.’

‘Het is vast lekker zacht en ‘flubberig’, en ik denk dat het ook veel beweegt. Iets wat ik echt opwindend vind.’

Ze kennen elkaar niet, maar Kees vindt het gewicht van Lisa wel wat hebben. ‘Dat klinkt interessant. Het is vast lekker zacht en ‘flubberig’, en ik denk dat het ook veel beweegt. Iets wat ik echt opwindend vind.’ Of hij zijn vriendin later ook zo wil zien? ‘Lastig, in bed zou ik het fantastisch vinden, maar voor haar gezondheid lijkt het me niet goed. Tenzij het haar niets uitmaakt natuurlijk.’

Onzeker
De man dwingt de vrouw niet om aan te komen, maar stimuleert haar wel. Uiteindelijk is ze zelf diegene die het op eet. Als beiden het graag willen op deze manier, dan is het toch geen probleem?  Psycholoog Gerard Dekkers vindt dat je hier niet volledig een eigen keuze in hebt. ‘Als iemand zo veel aankomt dat diegene niet meer kan werken bijvoorbeeld, dan heeft ze dus een uitkering en beïnvloede daarmee ook de rest van de maatschappij. Dan zet je je bewust af van deze samenleving.’ Feedees zijn vaak onzekere vrouwen die het niet gewend zijn om complimentjes te krijgen. ‘Als je een goed gevoel krijgt van eten, en jouw vriend wakkert het óók nog eens aan, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan wil je daar vanaf stappen. En aangezien het vaak afhankelijke vrouwen zijn, is het heel logisch dat dit gebeurt’, zegt Dekkers.

Strafbaar?
Oke, logisch dat het gebeurt. Maar in hoeverre ben je eigenlijk strafbaar als feeder? Advocaat Joost Jaspers vindt dit een lastige maar interessante kwestie. Hij refereert hierbij naar artikel 300 van het wetboek van strafrecht: met mishandeling wordt gelijkgesteld opzettelijke benadeling van de gezondheid. ‘Er zijn zover ik weet geen officiële regels wat betreft feeders, maar als we hiervan uitgaan dan zou je het ‘feeden’ onder ‘opzettelijk benadeling van de gezondheid’ kunnen stellen. Het lastige daarbij is alleen, als beide partijen zoals een feeder en feedee, het eens zijn met de situatie, kun je het geen mishandeling noemen. Zolang de grenzen van de andere gerespecteerd worden, is het naar mijn mening niet strafbaar.’

‘Als ik het kon veranderen dan zou ik dat doen.’

Acceptatie
Kees staat open voor een nieuwe relatie. ‘Het is lastig om iemand tegen te komen die hetzelfde wil als ik in dit wereldje. Vooral in Nederland zijn het er maar weinig.’ Omdat deze fetisj hier minder bekend is, is het onduidelijk hoeveel feeders er in Nederland zijn. Net als Kees durven velen hier niet openlijk voor uit te komen.

Hij heeft zich daarom aangemeld bij www.fantasyfeeder.com. Daar komen feeders en feedees bij elkaar die op zoek zijn naar contact met anderen. Sommigen gewoon om te praten en anderen zoeken echt een relatie. Dutchbellylover, zo noemt Kees zich op deze site. Veel gebruikers vermelden, net als hij, hun eigen naam niet. ‘Ik wil liever niet dat mijn vrienden en familie weten dat ik dat ben. Ik ben bang dat ze het raar vinden. Vooral mijn vrienden zijn toch wel macho’s, en begrijpen vast niet dat ik op vrouwen van 120 kilo val.’  Lastig? ‘Ja, dat is soms wel vervelend. Als ik het kon veranderen dan zou ik dat doen.’

‘Vroeger kreeg ik al veel fastfood en snoep.’

Ook Lisa wil liever niet met haar achternaam vernoemd worden. ‘Ik krijg nu al vaak berichtjes dat ik me moet schamen dat ik zo dik ben. Daar kan ik soms wel kwaad om worden, al weet ik dat het geen zin heeft. Zo gaat het nou eenmaal hier in Nederland.’ Volgens haar blijven we in Nederland te veel in het zogenaamde schoonheidsideaal hangen. ‘Ik heb er zelfs een tijdje over nagedacht om naar Duitsland te verhuizen. Naast dat de acceptatie daar veel groter is, hebben ze niet zoals hier alleen maar kleine kledingmaatjes in de winkels hangen. Ook voor de zwaardere vrouwen is daar genoeg keuze. Bijna al mijn shirtjes en jurkjes komen uit Duitsland of Amerika en mijn broeken laat ik maken.’

Wat haar vrienden en ouders hiervan vinden? ‘Veel vrienden heb ik niet en ik kom ook niet vaak meer buiten de deur waar ik nieuwe mensen kan ontmoeten. En mijn ouders, die weten niet beter dan dat ik gewoon dikker word. Ik denk niet dat ze dat heel erg vinden aangezien ze er medeverantwoordelijk voor zijn. Vroeger kreeg ik al veel fastfood en snoep.’

bread-1053591_960_720

Gezondheid
Net als mensen met obesitas hebben feedees kans op fysieke klachten als suikerziekte, een verhoogd cholesterol, een te hoge bloeddruk en kan ze zelfs onvruchtbaar worden. Ook beschrijft de Nederlandse Huisartsen Genootschap op haar website dat obesitas bij volwassenen samen gaat met een verlies aan levensverwachting van zes tot zeven jaar.
Kees wil het zo ver niet laten komen. ‘Die beslissing had ik al vrij snel gemaakt voor mezelf. Ik hoop dat ik ooit een slanke meid tegenkom die in onze relatie steeds meer ‘chubby’ wordt. Maar zo zwaar dat ze bijvoorbeeld hart- en vaatziektes krijgt, wil ik niet gaan. Je houdt toch van iemand. Qua fantasie heb ik het liefst dat ze oneindig aankomt, maar zoiets kun je niet van je vriendin vragen vind ik.’

Je vriendin wel graag gezond zien, maar tegelijkertijd willen dat ze steeds dikker wordt, hoe kan dat? Seksuoloog Melanie van Heijst: ‘het is voor mij overduidelijk dat de vrouw in dit geval verandert in een object. Als iemand het heeft over het ‘proces’ van het dikker worden, dan heeft diegene dus een object van haar lichaam gemaakt.’ Volgens Van Heijst zijn feeders niet bezig met het welzijn van de vrouw. ‘Hij kan op deze manier de controle behouden. Hij stimuleert haar bij het dikker worden én hij zorgt er ook nog voor dat zij het ook mooi vindt. Dan heb je behoorlijke controle. Een feeder is niet bezig met haar, maar met haar lichaam.’

‘Gisteravond zat ik op drie borden spaghetti, een bak ijs, bij de koffie twee zakken chips, drie chocoladerepen en voor ik naar bed ging nog een broodje shoarma.’

Met haar 267 kilo en 1.66 meter zit Lisa natuurlijk ver boven het Nederlands gemiddelde (64 kilo volgens www.gemiddelgezien.nl ), maar ze maakt zich geen zorgen om haar gezondheid. ‘Iedereen kan gezondheidsproblemen krijgen. Ik weet dat ik met mijn gewicht meer risico loop maar dat is dan maar zo. Ik geniet tenminste van iedere dag.’ Vrouwen hebben gemiddeld 2000 calorieën per dag nodig. Lisa haalt met gemak 4000/5000 calorieën op een dag.  ‘Ik eet aardig veel. Gisteravond zat ik op drie borden spaghetti, een bak ijs, bij de koffie twee zakken chips, drie chocoladerepen en voor ik naar bed ging nog een broodje shoarma. Want op een lege maag kan ik niet slapen.’

Door haar gewicht heeft Lisa haar hele leven al lichamelijke problemen. ‘Dingen als mijn veters strikken kan ik niet meer. En traplopen en lange afstanden wandelen gaat moeizaam. Maar nee, het is niet vervelend. Dat heb ik altijd al gehad.’

Kinderen
Huisje, boompje, beestje? ‘Dat zou ik heel graag willen over een paar jaar, een gezin met kinderen. Dus ze moet niet zoveel aankomen dat dat niet meer gaat. Een kilo of 100/110 is wel de grens waarop je nog gezond kinderen kunt krijgen.’ Kees wil ook best wat minder gaan sporten als zijn toekomstige vriendin daar om vraagt. ‘Ik wil geen honderd kilo gaan wegen, maar als ze wil dat ik ook iets meer ‘chubby’ wordt, dan sta ik daar zeker voor open.’

Kinderen kan Lisa door haar gewicht niet meer krijgen. Ze hoopt over een paar jaar wel samen te wonen met haar huidige vriend. ‘Dan wel op de begane grond, nu wonen we op drie hoog zonder lift. Dat is toch niet zo handig meer.’
* De namen in dit stuk zijn om privacyredenen gefingeerd.

Reageer op dit artikel