In Lemmer ben je toerist in eigen land

Voor de vakantieganger in eigen land komt Lemmer misschien niet als eerste naar voren. Het ligt niet in de Randstad, heeft geen eigen station, en komt weinig in het nieuws. Zeker voor de mensen uit het zuiden lijkt de stad volledig onbekend. Zonde, want het biedt een ideaal dagje uit in een van de meest typisch Nederlandse steden. Het mooiste? Je wordt niet overspoeld door toeristen in een stad die gericht is op portemonnees leegkloppen. Het is een oprecht Nederlands stadje, waar de typische Nederlandse cultuur hoogtij viert.

Als reiziger naar Lemmer wordt het snel duidelijk dat een auto een must is, omdat het openbaar vervoer nogal omslachtig is. Vanuit Tilburg is het namelijk vier uur reizen, terwijl dit met de auto de helft van de tijd in beslag neemt. Dat betekent dus vroeg opstaan om rond lunchtijd in Lemmer aan te komen. De bus, die je vanuit station Heerenveen moet nemen, zet je net buiten Lemmer af, op een grote parkeerplaats van de McDonalds naast de snelweg. Op dit moment is het nog moeilijk in te denken dat een prachtig plaatsje hier een kleine tien minuutjes wandelen vandaan ligt.

Al snel zie je een klein plaatsje in de verte opdoemen. Na twee minuutjes wandelen verschijnen de eerste vlaggenmasten van bootjes. Dan zie je het, een gracht die je als een gids naar Lemmer leidt. Na een wandeling naast het water steek je de gracht over, en je begeeft je in Lemmer. Geen saai asfalt, maar oer-Hollandse klinkers brengen je naar het centrum van de stad. De eerste kaaswinkel passeer je al na 100 meter, en de toon is gezet. Dit is Nederland! Het Nederland dat je op ansichtkaarten ziet, het beeld dat veel buitenlanders van Nederland hebben. Een gracht loopt door de binnenstad, waar inwoners de boot als serieus vervoersmiddel gebruiken. Er wordt gevist, er wordt vis gegeten. Op straat worden tulpen verkocht. Op verschillende hoeken van de stad wappert fier de Nederlandse vlag.

Hoe kan het toch dat deze stad niet dezelfde bekendheid geniet als de meer bekende Nederlandse steden? Het is namelijk herfstvakantie, en de straten zijn rustig. “In de herfstvakantie gaan toch veel Nederlanders op vakantie naar een warme plaats als Ibiza” vertelt Tineke Warring (66). Ze woont al haar hele leven in Lemmer, en kan meer vertellen over de populariteit van Lemmer. Ze werkt als vrijwilliger in het VVV-kantoor van Lemmer. “In de zomervakantie zijn hier veel Duitse toeristen.” Dat lijkt vrij vreemd, omdat Lemmer niet veel internationale aandacht geniet. “Toeristen die een dagje naar Enkhuizen gaan, komen ook vaak hiernaartoe. Lemmer is ook makkelijk te bereiken vanuit Amsterdam, en de Randstad. Veel mensen kennen Lemmer ook gewoon van horen zeggen. Lemmer is ook bekend omdat hier heel veel watersport plaatsvindt.”

Mensen die op zoek zijn naar een dagje strand, denken vaak aan het strand aan de Noordzee. Voor de Friezen biedt Lemmer een alternatief. “Vorig jaar werd Lemmer nog als leukste dorp van Friesland gekozen.” Lemmer heeft die titel gekregen, ondanks dat het net op de grens van Friesland ligt. “We zijn wel echt deel van Friesland”, vertelt Warring. Het VVV-kantoor barst van de souvenirs in de stijl van de Friese vlag, wat het statement kracht bijzet. “De jeugd praat hier wel grotendeels Nederlands. De meeste mensen hier zijn autochtoon. De inwoners van Lemmer zijn chauvinistisch, maar het druipt er niet vanaf. Sterker nog, we zijn heel tolerant, ook naar toeristen. Mensen kunnen hier zelfs gratis parkeren.”

De uitstraling van Lemmer doet heel erg denken aan Amsterdam. Grachten en bootjes naast huizen die gehuld zijn in geschiedenis. Toch onderscheidt Lemmer zich ten opzichte van Amsterdam. Er is geen McDonalds of Starbucks te vinden in de binnenstad. In plaats daarvan is de binnenstad gevuld met zelfstandige restaurants. De straten zijn niet druk, en er hangt een uitermate rustige sfeer. Dit allemaal zorgt ervoor dat Lemmer als een prima alternatief voor Amsterdam aanvoelt. Het heeft de uitstraling van een grachtenstad als Amsterdam, maar zonder het commerciële karakter, of de intense drukte. De winkeltjes richten zich ook niet neerbuigend tot de toerist door middel van typische Nederlandse prullaria, zoals de souvenirwinkels in Amsterdam. In Lemmer kun je je toerist in eigen land voelen. Het is een prima dagje uit, waar je een van de mooiste stadswandelingen van Nederland kunt beleven.

Reageer op dit artikel