Liefde maakt (soms letterlijk) blind

Rotterdam – Bijna één op de twintig gevallen van al het huiselijk geweld in Nederland vindt plaats tussen ex-partners. Dat blijkt uit cijfers van het CBS uit 2017. Vooral vrouwen zijn vaak het slachtoffer. Ook Yolanda (39) moest het ontgelden toen ze haar ex en zijn nieuwe vriendin afgelopen zomer tegenkwam op een festival. ‘Elkaar gewoon aankijken en verder lopen. Dat had ik verwacht.’ Helaas pakte de avond iets anders uit.

Yolanda op CuliNESSE

Het begint al te schemeren als Yolanda (39), wiens achternaam niet genoemd mag worden vanwege de lopende rechtszaak, opeens haar ex ziet staan. Ze had niet verwacht hem hier aan te treffen. Hij heeft een eigen bedrijf. Bovendien heeft hij Bløf al te vaak gezien en is K’s Choice niet zijn ding. Donderdag is geen logische dag voor hem om naar festival CuliNESSE te komen. Eén van de redenen waarom Yolanda juist wel deze dag heeft gekozen. Ze heeft geen zin om haar ex, die ook anoniem blijft vanwege de rechtszaak, op een gezellig dagje weg tegen het lijf te lopen. Het is vandaag 29 augustus. De milde 17 graden geeft Nederlanders een beetje verkoeling na de hete dagen. Het perfecte weer voor Yolanda om met volle teugen te kunnen genieten van deze dag. Toch bekruipt haar een naar gevoel als ze haar ex ziet staan. Hij lacht naar haar, maar niet op een vriendelijke manier. Een beetje alsof hij wil zeggen: ‘Jij komt nog wel aan de beurt.’ Ze schrikt maar laat zich meevoeren door de menigte over het pad. Hetzelfde pad waar het later zal gebeuren. 

Haat-liefderelatie

Het leek allemaal zo mooi. Vier jaar geleden kwamen Yolanda en haar huidige ex weer met elkaar in contact. Ze kenden elkaar al twintig jaar, maar hun vriendschap was verwaterd. Toen ze elkaar opnieuw zagen, was het gelijk liefde op het zoveelste gezicht. Na een paar maanden verliet hij de moeder van zijn kinderen om een leven met Yolanda op te bouwen. Drie jaar hielden ze het met elkaar vol. Ze zijn nooit getrouwd en hadden een haat-liefderelatie. Het was zeldzaam als het stel geen ruzie had, maar de liefde bleef. Na een tijdje ging Yolanda steeds meer op haar tenen lopen bij hem in de buurt: ‘Als ik iets verkeerd in de vaatwasser zette, kon hij al fel uit de hoek komen. Hij heeft me nooit geslagen, maar wel veel geduwd. Eén keer heeft hij mijn shirt bij mijn keel omgedraaid, zodat ik bijna stikte. Dat was wel heftig.’ Het laatste jaar van hun relatie besloot Yolanda haar diepgewortelde kinderwens een kans te geven en stopte ze met de pil. Haar ex wist hiervan, maar wist nog niet goed hoe hij hierin stond. Na een paar maanden werd Yolanda niet meer ongesteld en dacht ze dat ze zwanger was. De paniek sloeg toe bij haar ex en boos schreeuwde hij dat hij dood wilde. Dit was het begin van het einde voor Yolanda. Ze bleek niet zwanger te zijn en in november 2018 barstte de bom. Nu was het echt over. 

Vernederd

Al snel had Yolanda’s ex een nieuwe vriendin. Toch raakten de twee begin 2019 weer aan de praat. ‘Is er iets, yo? Gaat het wel goed?’, vroeg hij via Whatsapp. Met hem ging het niet goed. Zijn nicht, die als een moeder voor hem was, was net overleden en zijn dochter had problemen op school. Yolanda kreeg medelijden en beetje bij beetje begon het vuur weer op te laaien. ‘Natuurlijk zit je nog steeds in mijn hoofd’, gooide hij hout op het vuur. ‘Ja, ik heb een nieuwe vriendin, maar zoiets kan niet zomaar weg zijn.’ De twee besloten weer iets te gaan drinken om dingen recht te zetten. Naarmate de afspraak naderde kreeg Yolanda’s ex andere ideeën. ‘Zullen we in een hotel afspreken? We kunnen ook op 1 april een week naar Spanje met zijn tweeën voor relatietherapie.’ Yolanda voelde hier nog niets voor. Ze wilde eerst even het gesprek afwachten.

Appverkeer tussen Yolanda en haar ex

14 maart was het de dag van de afspraak en Yolanda liep vol spanning naar de bar waar ze hadden afgesproken. Pling. Een appje: ‘Ik ben in de stad’. ‘Ik ben er ook’, antwoordde ze. ‘Ik zie je niet. Waar ben je?’ Pling. Dat had ze niet aan zien komen. Op Yolanda’s telefoon verscheen een foto van haar ex met zijn nieuwe vriendin. ‘Lees je e-mail. Je hebt me voor de laatste keer vernederd. Dacht je nou echt dat ik zou komen?’ De e-mail stond vol met allerlei aantijgingen. Onwaarheden volgens Yolanda. Ze zou hem belachelijk hebben gemaakt, ze zou vreemd zijn gegaan, allemaal dingen waar hij mee zat. Het viel hem nog mee dat ze niet akkoord was gegaan met afspreken in een hotel. Voor die test was ze dan wel weer geslaagd. Ook was hij verrast dat ze niet in zijn Spanje-val was gelopen. ‘Ging er geen belletje rinkelen qua datum? 1 april.’ Verrassend genoeg kon Yolanda niet veel meer voelen dan opluchting. Die man spoorde niet. Nu was het echt klaar. De twee blokkeerden elkaar en hebben elkaar niet meer gezien of gesproken. Tot 29 augustus. 

Not an addict

Terug naar vandaag. Al deze herinneringen gieren door Yolanda’s hoofd, daar in de avondzon op het festival. Ze heeft besloten deze dag er niet door te laten verpesten. Met zo’n artiesten moet dat ook wel goed komen. Bløf weet er altijd een feestje van te maken en van K’s Choice is Yolanda al jaren een grote fan.

Oeeeeehoe Oeeeeehoe Oeeeeehoe Oeeeeehoe Oeeeeehoe

“Not an addict” is Yolanda’s favoriete lied van K’s Choice en begint op dat moment op het hoofdpodium. Haar groepje staat aan de andere kant van het grasveld. ‘Kom!’ schreeuwt ze. Enthousiast pakt Yolanda een vriend bij de arm en sleurt hem mee. ‘We moeten naar voren.’ Tussen de menigte door lopen de twee op hoog tempo naar voren. Op dit lied wacht ze al de hele dag. 

Breathe it in and breathe it out
And pass it on, it’s almost out

Bam! Yolanda krijgt een klap van de zijkant. Haar oor begint te suizen. Een felle pijn schiet door de linker kant van haar hoofd. Wat is dit? 

We’re so creative, so much more
We’re high above but on the floor

Helemaal gedesoriënteerd draait ze zich om naar haar vriend. ‘Wat is er gebeurd?’, weet ze uit te brengen. ‘Zij heeft jou geslagen’, luidt het antwoord. ‘Volgens mij met een schoen.’ Yolanda volgt de wijzende vinger en ziet de nieuwe vriendin van haar ex staan. In haar hand heeft ze geen schoen, maar een telefoon. De telefoon is helemaal kapot. ‘Je hebt mijn vriend belachelijk gemaakt!’ blèrt de aanvaller. 

It’s not a habit, it’s cool, I feel alive
If you don’t have it you’re on the other side

Yolanda’s blik glijdt nu naar haar ex, achter de vrouw. Hij draagt weer dat gemene lachje. ‘Wat een lafaard ben je!’, schreeuwt ze. ‘Stuur je nou je vriendin op me af?’ Ze wil net naar haar ex lopen als ze een hand op haar schouder voelt. Achter Yolanda staan twee beveiligers. ‘Je moet mee’, vertellen ze haar. ‘Waarom?’ luidt het antwoord. ‘Omdat je bloedt uit je neus.’ Geschrokken houdt Yolanda haar handen onder haar gezicht en ziet het bloed hierop druipen. ‘Wie ben jij?’, vraagt de vriend uit het groepje aan haar ex. ‘Daar zal je nog wel achter komen’, laat de ex hem weten. 

The deeper you stick it in your vein
The deeper the thoughts, there’s no more pain

Haar oor suist nog steeds en haar hoofd bonkt terwijl de beveiligers Yolanda naar de ziekenboeg brengen. ‘Trut!’ schreeuwt de aanvaller haar nog na. ‘Je hebt mijn telefoon kapot gemaakt!’ De beveiligers trappen er niet in. ‘Nee mafkees’, schreeuwt er een terug. ‘Die heb je zelf tegen haar hoofd kapot geslagen. Wij zagen het.’

I’m in heaven, I’m a god
I’m everywhere, I feel so hot

Yolanda ziet niet veel met haar linkeroog. ‘Je hebt geluk dat wij net langsliepen’, vertelt één beveiliger en zet een icepack op haar oog. Zodra ze zit, begint ze te huilen. Waarom doet iemand zoiets? Yolanda kan niet geloven wat er net is gebeurd. Wanneer ze de ziekenboeg mag verlaten is het al donker. Het festival is afgelopen. 

Oogoperatie

De ochtend na het incident

Op het moment dat de telefoon Yolanda’s hoofd raakte, schoot haar oogbol één millimeter naar binnen. Als het twee millimeter was geweest, had ze een riskante oogoperatie moeten ondergaan. Een waarvan ze blind zou kunnen worden. Nog steeds is er een kans dat ze geopereerd moet worden, wanneer ze meer vlekken gaat zien dan ze al doet. Haar oogkas is gebroken en als ze omhoog kijkt ziet Yolanda dubbel. Dit komt door een verkleefde zenuw. Een ander effect van deze zenuw is dat de linker kant van haar gezicht verdoofd voelt. Hier zal ze mee moeten leren leven, dat gaat waarschijnlijk niet meer over. Daarnaast heeft Yolanda twee maanden later nog steeds last van oorsuizen en maakt een zware hersenschudding haar het leven flink lastig. Toch heeft ze nog enigszins “geluk” dat de telefoon niet haar slaap heeft geraakt. Dat had nog veel erger uitgepakt. 

Moord

De meest recente gegevens over huiselijk geweld in Nederland komen uit 2017. Volgens de Tweede Kamer werden er in dat jaar 84.000 incidenten van huiselijk geweld geregistreerd. In werkelijkheid zal het aantal nog hoger liggen, omdat niet iedereen die met geweld te maken heeft het meldt. Het CBS onderzocht de relatie van de dader tot het slachtoffer bij huiselijk geweld. Volgens het onderzoeksbureau is bij 7,3% van alle vrouwen die slachtoffer zijn van geweld, een ex-partner de schuldige. Bij mannen gaat het hier maar over 1,6%. Partners zijn een minder grote bedreiging voor elkaar. 3,0% van huiselijk geweld tegen vrouwen wordt veroorzaakt door haar partner en maar 0,1% van de mannen heeft last van een agressieve partner. Afschrikwekkender zijn de cijfers van het CBS over gepleegde moorden. Vier op de tien vrouwen die in 2017 om het leven zijn gebracht, is vermoord door een (ex-)partner. Bij vermoorde mannen was maar bij 4% een (ex-)partner de dader. 

Aangifte

Behalve de lichamelijke schade, heeft Yolanda ook een trauma overgehouden aan het festival. Op straat kijkt ze continu achterom. Als iemand haar van achteren of de zijkant opeens aanraakt, schrikt ze. Het is niet de eerste keer dat Yolanda zoiets meemaakt. Haar slechte keus in mannen heeft haar al een keer eerder in de problemen gebracht. Al eerder is ze door een ex slecht behandeld. Toen besloot ze om geen aangifte te doen uit angst. Deze keer deed ze dit wel. De dader moet gestraft worden. De getuigen, waaronder een beveiliger, zijn verhoord en de bewijzen zijn bij de officier van justitie neergelegd. Nu is het afwachten. Yolanda hoopt op een gevangenisstraf voor de vriendin van haar ex. Via via heeft Yolanda gehoord wat haar ex rondvertelt. Dat zij zich aanstelt en dat hij zijn vriendin in toom probeerde te houden, zodat er niks zou gebeuren. De beveiligers hebben dit duidelijk anders gezien.

Dat ze zich hier doorheen slaat, weet ze in ieder geval zeker. ‘Ik ben een bikkel. Ik heb genoeg overleefd en dat zal met dit ook lukken. Ik blijf positief en omring me met normale, positieve mensen. Ik wil nooit meer met dat soort mensen in aanraking komen.’ Maar ja, liefde maakt blind. Soms bijna letterlijk. 

Reageer op dit artikel