Longreadopdracht: De koning van de late avond

Bij het lezen van de Villamedia sprong er voor mij een longread bovenuit; De koning van de late avond.

Ik heb voor deze opdracht gekozen voor het interview met Umberto Tan. De voornaamste reden daarvoor is de vorm waarin het is geschreven. Meestal als ik een vraag-antwoord stuk lees, haak ik af omdat ik denk of weet dat de antwoorden nooit zo netjes gegeven zijn. Hele lange antwoorden van tientallen zinnen op een vraag van drie woorden. Ik snap heel goed dat je als journalist er een lijn in moet brengen, maar toch kan ik me eraan ergeren. Dat is hier niet het geval. De oorzaak daarvan is dat de interviewer ervoor gekozen heeft om in de antwoord blokken ook te parafraseren en aanvullende informatie aan te bieden. Daardoor lijkt het geen stortwaterval aan antwoord.

Een tweede reden is de opbouw van de tekst. De eerste vraag kwam in mijn ogen een beetje uit de lucht vallen, maar daarna zat er een duidelijke lijn in. Met het grootste gemak lees je wat voor type mens Humberto is, naar een aantal ‘dubieuze keuzes’ uit zijn carrière, door naar zijn blik op journalistiek en zijn eigen functioneren. In de tekst wordt de volgende vraag steevast verbonden aan de vorige. Zoals de vraag ‘Had je het gevoel dat je betrouwbaarheid als journalist was aangetast na dat schandaal?’. Dat sluit perfect aan op de vorige vragen over zijn keuze om een reclamespot op te nemen voor de Rabobank en de volgende vragen over het spanningsveld tussen de journalistiek en de commercie.

Foto van Sebastiaan ter Burg via Wikimedia

Reageer op dit artikel