‘Mááám, echt serieus, hou op’

Gezond blijven, opvoeden: we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Vandaag Yvonne Kuik uit Weert, moeder van Daniel (17) Nathalie (15) en Fabiënne (13).

Kinderen horen lekker in hun vel te zitten
Yvonne: ,,
Als enige ouder in dit gezin heb ik af en toe flink wat te stellen met deze drie pubers. Zo krijg ik soms benamingen zoals ‘trut’ of ‘heks’ naar me toe geslingerd waarvan ik denk: oei, dit is een uitspraak van een puber en dit meent hij/zij zo niet. Maar het is dan wel even slikken. Voornamelijk Fabiënne zit nu in een periode waarin ze zichzelf flink afzet en haar praatje klaar heeft (Fabiënne gniffelt).
Daniël: ,,De puberteit viel bij mij allemaal nogal mee, ik heb weinig problemen gehad met mam. Met mijn vader in het begin wel, maar dat had meer met de scheiding te maken. Die heb ik na verloop van tijd niet meer gezien, hij stelde me dusdanig vaak teleur dat het contact is verbroken. In het begin was dat wel even slikken, maar nu weet ik eigenlijk niet meer beter. Een vaderfiguur zou natuurlijk niet slecht zijn geweest, maar op dit moment is het voor mij geen optie.’’
Yvonne: ,,Met Daniël was dat anders: tegendraads is hij nooit geweest. Ik had vaak meer de zorg of hij wel lekker in zijn vel zat, hij is namelijk de enige van de drie die helemaal geen contact meer heeft met zijn vader, zodoende heeft hij nogal wat te stellen gehad met de dingen die gebeurd zijn tijdens en na de scheiding. En natuurlijk ook met zijn Alopecia, (Daniël verloor vier jaar geleden al zijn haar, dit is nooit meer teruggegroeid red.) dat was natuurlijk ook niet gemakkelijk. Alhoewel hij er nooit mee gepest is, was het in het begin toch moeilijk.’’


Broers en zussen mogen ruzie hebben, maar ze moeten het wel bijleggen
Fabiënne:
,,Met mijn oudere zus  Nathalie heb ik een haat-liefdeverhouding. Het gaat over kleren die we elkaar uitlenen of andere spullen die opeens kwijt zijn. Gisteren heeft ze nog mijn slaapkamerdeur onder de vaseline gesmeerd. We ergeren ons nogal eens aan elkaar.’’
Yvonne: ,, Alhoewel het ook anders gebeurt; toen ik laatst een avond weg was, hebben die twee bijvoorbeeld constant dikke lol met elkaar gehad. Het verschilt dus nogal per moment.’’
Daniël: ,,Ik krijg daar gelukkig weinig van mee. Ik zit namelijk vaak op mijn kamer waardoor dit soort situaties mij bespaard blijven.’’
Yvonne: ,,Hij bekijkt het vaak strategisch; hij komt pas naar beneden als de meiden naar bed zijn. Dan kijken we samen in alle rust nog even televisie. En Daniël trekt steeds meer naar zijn vriendengroep toe. Ik merk dat hij veel uitgaat en is bijvoorbeeld afgelopen weekend voor het eerst naar een festival geweest.’’

Zelfstandigheid is belangrijk
Yvonne:
,,Verder komt er nog een spannend moment aan: een vriend van Daniël én twee vriendinnen blijven hier binnenkort slapen als ik een weekendje weg ben met zijn zusjes. Ze hebben geen relatie of zo, maar ik blijf zoiets toch spannend vinden.’’
Daniël: ,, Mááám, we zijn allemaal gewoon vrienden, jezus zeg.’’
Yvonne: ,,Jaja, dat weet ik, maar ik vind zoiets nog steeds spannend. Wat gaat er gebeuren eigenlijk?’’
Daniël: ,,Nou jij haalt een krat bier en een fles wijn voor ons en dan gaan we waarschijnlijk gewoon op de bank zitten en een beetje gezellig praten. Meer niet.’’
Yvonne: ,,En het plan is nog steeds om met z’n vieren hier in de huiskamer te gaan slapen? Maar dat wil je nu niet vertellen, of wel?’’
Daniël: ,,Van mam mogen we niet in één kamer slapen. Die vriend van mij en ik moeten helemaal boven op zolder slapen, terwijl die meiden hieronder slapen. Zo ver mogelijk van elkaar vandaan dus.’’
Yvonne: ,,Daniël vertrouw ik wel in dit soort dingen hoor, maar die vriend van hem heeft af en toe uitspattingen waarvan ik denk: hm. En groepsdruk kan toch het een en ander teweeg brengen. Daarom dus.’’
Daniël: ,,Ik heb je toch verteld dat op het moment dat er iets gebeurt, die jongen meteen op straat ligt.’’
Yvonne: ,,Ah, dan blijf je dus over met die twee meiden.’’
Daniël: ,, ‘’MAAAAAM, echt serieus, hou op.’’
Yvonne: ,, Het is gewoon spannend, gewoon omdat het de eerste keer is. En het is ook gewoon een stap, als het één keer goed gaat heb ik er natuurlijk meer vertrouwen in voor de volgende keer. Ik vind het eerlijk gezegd ook spannender dan dat Daniël het vindt. Maar dat is moeders eigen natuurlijk.’’

Zorg voor minderbedeelden
Yvonne: ,, Over politiek en maatschappij hebben we het eigenlijk niet vaak. Natuurlijk gaat het soms over dingen die in het nieuws gebeurt zijn, zoals Geert Wilders’ ‘Minder, minder’-uitspraak destijds. Verder hebben we er niet zo veel interesse in. We hebben ook geen dagelijkse krant. Dit komt door het feit dat ik al dagelijks in de boeken zit (Yvonne is lerares Grieks red.) en daarom geen zin meer heb om ’s avonds vervolgens de krant te ‘moeten’ lezen.’’
Daniël”,, Het is afhankelijk van het onderwerp. Op het moment dat het gaat over iets dat ons ook aangaat, het asielzoekerscentrum hier in Weert bijvoorbeeld, hebben we het daar wel over.’’
Yvonne: ,, Voor die vluchtelingen hebben we bijvoorbeeld al onze oude kleding verzameld en naar het asielzoekerscentrum gebracht. We willen namelijk wel ons steentje bijdragen. Wat meningen over dit soort onderwerpen betreft zitten we eigenlijk altijd op één en dezelfde lijn. Daar is geen onenigheid over.’’

Het samenzijn van het gezin is prioriteit
Yvonne:
,,We eten minder vaak samen dan ik eigenlijk zou willen, dat komt grotendeels doordat iedereen verschillende verplichtingen heeft in de week; de één sport op dinsdag en de ander moet werken op een andere dag. De maaltijden waarbij we allemaal samen aan een tafel zitten zijn schaars. Daarom hebben we de traditie dat we bij een verjaardag altijd gaan uiteten, dan tafelen we uitgebreid en is het altijd erg gezellig. Dat zijn de belangrijke momenten.’’
Daniël: ,,Ik word best vrij gelaten in mijn doen en laten, ik heb bijvoorbeeld geen vaste tijd om thuis te komen. Als ik uit ga mag ik zelf beslissen wanneer ik thuiskom, meestal is dit niet eens zo laat. Mam weet namelijk dat er toch niks gebeurt. Alhoewel…’’
Yvonne:  ,,… Er was één keer’’
Daniël: ,,Op één avond had ik iets te veel sterke drank gedronken. Ik weet niet meer precies hoe de avond is verlopen, maar hij eindigde in ieder geval boven de wc.’’
Yvonne: ,,Hij belde me op een gegeven moment op om te vragen of ik hem kon komen halen. Ik had echter ook al een glaasje wijn op, dus mocht niet meer rijden.’’
Daniël: ,,Vervolgens ben ik met m’n fiets in m’n hand naar huis gelopen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, zij het dat ik de volgende dag tot weinig in staat was.’’
Yvonne: ,,In eerste instantie schrok ik er wel van. De volgende dag gaf hij echter al snel aan helemaal klaar te zijn met alcohol. Ach, zulke dingen zullen normaal zijn denk ik.’’

Reageer op dit artikel