,Niemand hier wist iets van de nieuwe bouwplannen in onze eigen straat’

DE RIJP – Er doemt een groot bord op uit de groene en bruine struiken op het braakgelegen stuk land in het dorpje De Rijp. In de aankondiging staat dat projectontwikkelaar Bot Bouw op de plek van de zandvlakte vijf vrijstaande en tien starterswoningen gaat bouwen. Hoe kan dit nou, denken de bewoners van de naastgelegen Boeijerstraat. ,,Waarom wisten wij hier niets van?’’

De huizen in de Boeijerstraat staan als een cirkel om het braakliggende gebied heen. Twee jonge tieners spelen een spelletje op de grote bergen met zand en gesteente. Zo snel mogelijk naar de top rennen om niet weg te zakken in het zand. En vervolgens al glijdend naar beneden geraken. Om het grijze zand heen is het een wirwar van onkruid en planten. Niets herinnert meer aan het gebouw van basisschool De Tweemaster die hier vroeger stond. Dat is gesloopt. Ontwikkelaar Bot Bouw laat met een groot bord weten dat er op deze plek vijftien woningen zullen komen. Met hun bouwplan won het bedrijf een prijsvraag van de gemeente Alkmaar. ,,Toen dachten we dat de weg geplaveid was’’, zei directeur Gem Bot in het Noord-Hollands Dagblad. Het bedrijf dacht dat ze aan de slag konden. Maar eigenlijk wisten de omwonenden nog van niks.

,,Hoe kan het nou dat de hele straat niet op de hoogte was van dit project?’’ In een deuropening schuin tegenover het bouwbord vertelt moeder Esther Bommer over de irritatie die ze afgelopen zomer voelde. ,,Het was logisch dat hier iets gebouwd zou worden, de basisschool was immers gesloopt. Maar we voelden ons allemaal overvallen toen we hoorden van de bouwplannen. Want het stond niet, zoals gewoonlijk, in het lokale krantje bij de verleende vergunningen.’’ De nieuwe plannen gingen voor de meeste bewoners van de Boeijerstraat te snel. Ze besloten om bezwaar te maken bij de gemeente Alkmaar, waar hun dorp De Rijp onder valt. Bommer: ,,Wat bleek? De termijn om bezwaar te maken was al verlopen. Terwijl we pas net wisten van het bestaan van deze bouwplannen.’’ Het was de aanleiding voor de man van Esther om zich te verzetten tegen de gemeente en het bouwbedrijf. Bijna alle straatgenoten steunden hem.

Buurvrouw Astrid Blokdijkschade droeg haar steentje bij door mee te gaan naar de gemeenteraad. ,,Het is namelijk heel kwalijk wat hier gebeurde. Bot Bouw wil veel huizen op een klein perceel bouwen. Daarmee verdwijnen er parkeerplekken. Daarnaast zou er geen speelgelegenheid meer zijn voor kinderen. Vroeger konden ze nog spelen op het schoolplein van De Tweemaster.’’ In de raadsvergadering deden enkele bewoners van de Boeijerstraat, onder wie Blokdijkschade, hun zegje. Ze wilden bijvoorbeeld dat de groenstrook die naast het slootje ligt niet verdwijnt. Want als die groenstrook privégebied wordt, kunnen sommige omwonenden niet meer bij hun bootje. Dat drijft namelijk in het water aan de kant tegen de groenstrook. De protesterende omwonenden gaven hun groep een naam: Bouwgroep de Boeijer. Ze probeerden hun standpunt zo duidelijk mogelijk te maken. Met een handtekeningenactie probeerden ze iedereen in de straat achter zich te scharen.

Het leek de buren voor de wind te gaan, totdat daar in de raadszaal tijdens de stemming de aap uit de mouw kwam. Bot Bouw had zojuist de belofte gemaakt om toch te zorgen voor een extra groenstrook, speeltoestellen en parkeerplekken. Dus stemde op één fractie na elke partij voor het bouwplan. Terwijl het actiecomité juist dacht dat de raadsleden aan hun kant stonden. Ze voelden zich in de steek gelaten. De partijen gaven later toelichting over hun keuze: de communicatie rond het plan faalde, dat zeker, maar het braakliggende gebied zou niet langer leeg moeten blijven staan. Er moest maar eens gebouwd worden. Bij de bewoners groeide de onvrede en woede naar de gemeente toe.

Het leek een verloren wedstrijd voor de huizenbezitters van de Boeijerstraat. Maar dan komen er toch excuses uit onverwachte hoek. Directeur Gem Bot vindt het jammer dat de bouwplannen vertraging oplopen door al het gedoe. Maar hij wil niet een aanvraag voor de bouwvergunning doen, terwijl omwonenden nog koken van woede. Hij wil het op een of andere manier goedmaken. Dus gaat Bot Bouw samen met Bouwgroep de Boeijer om de tafel zitten. Volgens Blokdijkschade vond Bot de situatie ook wel erg sneu. In de gesprekken die volgen, krijgt het actiecomité op sommige punten wat meer zijn zin. Het liefst hadden ze gezien dat er twee huizen minder worden gebouwd. ,,Want we voorspelden al dat het aardig vol gaat worden.’’ Maar op dat front kregen ze niet hun zin. ,,Ach joh’’, zegt Blokdijkschade. ,,Liever iets dan niets. Het gaat erom dat we op het laatste moment nog enkele elementen hebben veranderd. We kijken nu minder negatief uit naar de start van de bouw.’’

Als je het aan Esther Bommer vraagt, was de heisa van afgelopen zomer een goede les voor de gemeente Alkmaar. ,,Hopelijk hebben ze geleerd dat je moet blijven communiceren met je inwoners. En vooral niet doen alsof ze niet bestaan.’’ De gemeente heeft tot op de dag van vandaag geen enkele fout toegegeven. Iets waar Blokdijkschade, en waarschijnlijk veel van haar buren, niet over te spreken zijn.

Over projectontwikkelaar Bot Bouw zijn de omwonenden inmiddels wel tevreden. Bommer: ,,Het gaat zelfs zo goed, dat we het bedrijf hebben gevraagd ook te komen naar onze buurtbarbecue. De directeur liet weten dat de medewerkers van Bot Bouw helaas niet aanwezig konden zijn. Maar met dit gebaar hebben we in ieder geval laten merken dat we blij zijn met hoe het is opgelost. Nu moeten we afwachten tot begin 2019, wanneer de eerste heipalen de grond in gaan.’’

 

 

 

Reageer op dit artikel