Opdat wij nooit vergeten

Waarom Maria Zweeg (Volkskrant) is de zoektocht naar een overleden grootvader die in de Tweede Wereldoorlog werd verraden. Dit lange verhaal is gekoppeld aan deze website. Die samenwerking zorgt ervoor dat het verhaal bescheiden interactief wordt. Waar veel lange verhalen op internet tegenwoordig blijkbaar niet meer zonder alle interactiviteit kunnen, is dat hier niet het geval. De toevoegingen zijn subtiel, ze verplichten je niets en zijn ongekunsteld. De pijnlijke details geven het vervolg een stevig body.

Ellen de Visser is met dit verhaal gestart vanuit een diepgewortelde vraag: Wat is er in de oorlog gebeurd met mijn grootvader en, belangrijker misschien wel, waarom besloot mijn grootmoeder er tijdens haar leven nooit meer over te praten? In de omgeving van De Visser is al veelvuldig geprobeerd het hele verhaal te achterhalen, maar steeds zonder succes. Toch is het haar na maanden speurwerk gelukt een beeld te schetsen van het lijden dat haar grootvader (en met hem vele anderen) tijdens de oorlog uiteindelijk met de dood moest bekopen.

In 6 verschillende hoofdstukken krijgt de reconstructie vorm. De Visser praat in dit verhaal met zeer uiteenlopende bronnen. Ze voert een psychiater en tevens kamp-overlevende op en wisselt dit af met personen die in het strafkamp iets te zeggen hadden over haar grootvader. Haar schrijfstijl is ingetogen te noemen. Hierdoor is het verhaal ondanks behoorlijk wat leestijd toch zeer de moeite waard.

Een lang verhaal dus, waarin een prachtige rode draad verweven zit: “Blijf getuigen. Zo was het, dat hebben onze geliefden meegemaakt, dat kan een mens een mens aandoen.”

Reageer op dit artikel