De punkrock-reisgids naar Texel

Het KNMI geeft voor vandaag code oranje af. Maar echte punks laten zich niets vertellen door instanties. Wij gaan gewoon alsnog op vakantie, want ook punks moeten er even tussenuit. Wij zijn punks. Er is geen ik, jij of hun. We zijn allemaal wij. Dit is dus niet mijn reis; dit is onze reis. En dit was onze soundtrack (De Spotify-lijst staat onderaan de pagina).

 

De reis naar Den Helder
Refused – Summerholiday vs Punkroutine

Uiteraard gaan we niet op vliegvakantie, want dat is veel te belastend voor het milieu. Wij gaan met het openbaar vervoer. Want samen staan we sterk. Ookal zijn we op vakantie, we verliezen onze idealen niet uit het oog. Daarom trappen we de soundtrack af met Refused. Een oudere dame met een blauwe merktas vraagt ons of of deze trein wel naar Den Helder gaat. Wij hebben van tevoren de NS-app geraadpleegd, dus we kunnen haar precies vertellen waar we moeten overstappen.

Een jongen in de coupé heeft dezelfde Vans als wij, dus we hebben een band. Hij vertelt dat hij niet naar zijn school in Rotterdam kan, omdat zijn trein niet rijdt. We vertellen dat wij naar Texel gaan, maar dat we betwijfelen of we überhaupt gaan aankomen. Hij verzekert ons dat de veerboot altijd vaart. “De enige keer dat Teso niet vaarde, was toen er brand aan boord was.”

 

De bootreis
Gallows – London Is The Reason

De boot wordt ook vaak gebruikt om naar Engeland te varen. Om die sfeer vast te houden luisteren we naar Gallows. Maar wij hebben een andere bestemming, dus doen we wat Gallows-zanger Frank ook doet: de tekst aanpassen naar de plek waar we zijn. We gaan op de brug van de veerboot staan en roepen trots: ‘Texel is the reason!’

Na twintig minuutjes gaat de veerboot aanmeren, dus gaan wij vast bij de deur staan. Voor ons staat een oudere man met zijn fiets. Naast hem staat een pubermeisje. Ze draagt een roze helm die perfect past bij de stickers van haar scooter. Normaal zijn we tegen zulke vervuilers, maar gezien het eiland nét te groot is om alles te fietsen, maken we er geen probleem van. Ze is nog jong.

 

Aangekomen op Texel
Disfear – Live The Storm

Op Texel is het ov net iets anders geregeld dan op de meeste plekken. Je moet je plekje in de bus minstens een uur van tevoren reserveren. Dit hebben we gedaan en dus staat de Texelhopper op ons te wachten. Aan het stuur een vrolijke vrouw die ons naar het centrum van Oudeschild gaat brengen.

“Ik heb alle stormen al meegemaakt.” zegt de chauffeur. “Dit is geen lullig windje hoor. Kijk maar, daar is al iemand van de weg gewaaid.” In de verte zien we iemand op het fietspad liggen. Een aantal auto’s zijn al gestopt, dus we hoeven niet te helpen. We zijn geen ramptoeristen, dus vragen we niet om te stoppen. Iemand heeft al een kleed over de ongelukkige gelegd, dus het slachtoffer is in goede handen. Wanneer we langsrijden kijken we toch even om. Een roze helm. Fuck.

We hebben je een dag later nog gegoogled, maar we konden niets vinden. Hopelijk gaat alles goed met je.  Speciaal voor jou toegevoegd in de playlist: Rise Against – Help Is On The Way

 

Je vermaken op Texel
Minor Threat – Straight Edge
Karel Anker en de Joden – Kapitein Iglo (Moordenaar)
Sick Of It All – Road Less Traveled

Daar staan we dan, op het grootste waddeneiland van Nederland. Natuurlijk slaan we de brouwerij over, want wij drinken geen alcohol. Zoals Minor Threat zingt: ‘I’ve got better things to do than sit around and fuck my head’. Ook de restaurants zijn niet aan punks besteed. We konden het verwachten: vis, vis, vis. Wij denken aan Karel Anker: ‘vis is ook moord!’. Gelukkig hebben we een broodje humus meegenomen van thuis. (Go vegan!)

Wat is er dan wel te doen? Nou, niks! En dat is fijn. Wij zijn net als Sick Of It All; born to walk on a road less traveled. Dus we gaan de andere kant op dan de toeristen. Wij stappen in de Texelhopper en proberen in korte tijd zo veel mogelijk van het eiland te zien. Het leuke van dit busje is dat hij geen enkele keer dezelfde route rijdt. Zo zien we veel toeristen, maar ook veel locals. We rijden langs campings en door woonwijken. Texel is een combinatie van Volendam, Scheveningen en een willekeurig Fries dorpje. Volendam vanwege het visserssfeertje en het dialect, Scheveningen vanwege het grote aandeel Duitse toeristen (shout out naar onze broeders in de Antifa) en Friesland omdat je boerderijen tegenkomt waar in drie kilometer omtrek geen ander huis te bekennen is.

Wel hebben we een aanmerking: er worden hier geen punkshows georganiseerd. Texel, support your local scene!

 

Karel Anker & de Joden zijn niet te vinden op Spotify, maar wel via Bandcamp: KAPITEIN IGLO (MOORDENAAR) by Karel Anker & de Joden

 

 

Reageer op dit artikel