“Songwriting is een vak apart”

“Tegenwoordig wordt iedere artiest die zijn eigen liedjes schrijft een singer-songwriter genoemd”, vertelt Bert van de Kamp licht verontwaardigd. “Ten onrechte”, voegt hij er nog duidelijk aan toe.

Bert van de Kamp is muziekjournalist en heeft ruim dertig jaar gewerkt voor muziekblad OOR. Daarnaast schreef hij de boeken ABC-Dylan over Bob Dylan en Zij noemden hem Bono, over de zanger van U2. Hij legt uit waar de term singer-songwriter vandaan komt en wanneer iemand singer-songwriter wordt genoemd.

“In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw was er een vast groep songwriters in Amerika, die vrijwel alle nummers voor bekende artiesten schreven. De artiesten zelf konden dat niet, songwriting is echt een vak apart. Deze groep, ook wel Tin Pan Alley genoemd, werkte elke dag van 09.00 uur tot 17.00 uur in The Brill Building op Broadway”, vertelt Van de Kamp. The Brill Building staat tegenwoordig nog steeds bekend als kantoorgebouw van een groot deel van de Amerikaanse muziekindustrie. “Op een gegeven moment, ergens in het midden van de jaren ’50, zijn een aantal van die songwriters hun eigen platen gaan uitbrengen. Voorbeelden daarvan zijn Bobby Darin en Neil Sedaka. Dát was de eerste generatie singer-songwriters.” Sedaka bracht 14 eigen albums uit en Darin  .

Volgens Van de Kamp verschuift de definitie van singer-songwriter in de jaren ’70 al iets verder van de oorspronkelijke definitie; in de jaren ’70 werden artiesten die zelf muziek schreven en zichzelf konden begeleiden op piano of gitaar singer-songwriters genoemd. “Toen ontstond er als het ware een eruptie van singer-songwriters. Opeens noemde iedereen zich zo.”

Tussen de jaren ’70 en nu is er volgens Van de Kamp niet veel veranderd: “Mensen noemen zich tegenwoordig nog steeds heel snel singer-songwriter, maar volgens de definitie van het singer-songwriter magazine Heaven is een singer-songwriter een zanger(es) die zijn of haar eigen nummers schrijft en in staat is om dat alleen, zonder band of orkest, overeind te houden. Bijvoorbeeld met piano of gitaar.”

Reageer op dit artikel