Supermoes en spirituele boeren

In Sir Edmund , de bijlage van de Volkskrant, is het verhaal te lezen van de achtjarige Jaap Schut. Deze jongen lijdt aan de ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) maar heeft deze onder controle door het ‘supermoes’ wat zijn moeder elke dag voor hem maakt.

Het proces van Jaap is de rode draad van het verhaal. Hij komt in het begin, midden en aan het einde voor. Dat geeft structuur en maakt het verhaal tastbaar. Het is een medisch onderwerp maar er is genoeg achtergrondinformatie gegeven om het verhaal te begrijpen.

Verder komen in het verhaal verschillende specialisten aan bod. Zowel voor- als tegenstanders. Dat geeft de nadelen en voordelen van voedsel als medicijn goed weer.

Paul Teunissen volgt voor Vrij Nederland Stef Freriks. Hij geeft de cursus ‘Op weg naar een antibioticavrije landbouw’ aan boeren die moeite hebben om het hoofd boven water te houden in deze moeilijke tijden. Ondanks dat de cursus heel normaal klinkt is deze dat eigenlijk niet. Freriks kan namelijk energie voelen. Deze gave heeft hij al van jongs af aan en gaat de boeren helpen door de energie in de goede richting te laten lopen. Dat doet hij door speciale magneten te plaatsen maar ook door de boeren bijvoorbeeld te laten mediteren.

Teunissen heeft de perfecte invalshoek voor zijn verhaal gekozen. Boerenbedrijven beleven moeilijke tijden en de boeren zijn wanhopig. Ondanks dat zij vaak sceptisch en nuchter zijn, nemen zij deel aan deze spirituele cursus van Freriks. Het contrast werkt goed en maakt het verhaal interessant.

Teunissen beschrijft de gehele periode van de cursus en gaat met Freriks op  bezoek bij verschillende boeren. Ook de situatie van de boerderij voordat Freriks kwam. Door langs te gaan en de boeren te spreken over de verbeteringen, e informatie komt rechtstreeks van de (sceptische) bron.

Ondanks dat het een spiritueel verhaal is, is het geen moment saai door de observaties op de boerderij en de boeren die zelf aan het woord komen. Ook krijg je genoeg informatie over Freriks zelf, zodat je snapt hoe hij aan die gave komt en waarom hij die op deze manier gebruikt.

Foto cc: unsplash.com

 

Reageer op dit artikel