Twee keer aan de top in Vaals

Quincy Merx is met haar achttien jaar het jongste gemeenteraadslid van Nederland. Ze heeft een zetel in het gemeentehuis van Vaals. Dit is een plaats in zuidoost Limburg, die grenst aan België en Duitsland.Ik reisde af naar de plekken waar Quincy haar drukke leven leidt om zo een beeld van haar te schetsen.

De reis begint in Tilburg. Een intercity brengt mij in Eindhoven voor een overstap. Een uur later arriveer ik in Maastricht. Eenmaal in Limburg zie ik de herfst en haar kleurenpallet. Het landschap leent zich voor een schilderij van oranje, rood, bruin en groen. Het is wijduitgestrekt met veel heuvels. Langzaam maar zeker moet ik toegeven dat ik niet anders kan dan luisteren naar Michel Fugain met zijn Belle Histoire. Franse chanson is op dit moment het bijpassende genre voor tijdens mijn reis naar Quincy en haar Vaals. Ik ben erg benieuwd naar deze uithoek van Nederland waar ik zo’n drie uur voor onderweg ben.

Het lukt uiteindelijk niet om haar op korte termijn te treffen voor een interview. Ze is een drukbezette politica die tussendoor ook nog eens studeert in Maastricht. Het interview vond daarom telefonisch plaats en eindigt twee minuten voor haar tentamen.

De jongste van Nederland
Op 10 september 2018 was het zover; Quincy mocht de gemeenteraad in. Daarmee is ze tot in ieder geval januari 2019 het jongste lid van Nederland. Vanaf dan mogen er weer nieuwe leden gekozen worden. ‘Al van jongs af aan interesseer ik mij in de politiek,’vertelt Quincy in haar veertig minuten durende pauze aan de telefoon terwijl ze ook rustig een boterhammetje had kunnen eten. ‘Ik was al lid van de partij Lokaal! sinds januari dit jaar, maar mocht pas deelnemen in de raad op mijn 18e. Op 1 augustus was ik jarig, maar toen was het nog zomerreces.’ Aangezien haar politieke carrière nog maar pril is, kan Quincy nog niet goed vertellen of het een prominente plek in haar leven inneemt. Het is wel duidelijk dat ze nooit graag stilzit. ‘Twee keer per week zijn er vergaderingen voor de raad en de fractie. Daarnaast reis ik vijf dagen in de week naar Maastricht voor de universiteit. Ik zit in mijn eerste jaar Business and Economics daar. De lessen zijn meestal van 4 tot 6 en dan heb ik de ochtenden vrij voor voorbereidingen en huiswerk voor zowel de college’s als voor de politiek.’

Je moet er wat voor over hebben
Wie in Vaals is, moet eigenlijk ook wel naar de toeristische trekpleister: het Drielandenpunt. De plek wordt al kilometers van tevoren op bordjes vermeldt. Wanneer je er eenmaal bent, is de plek echter helemaal niet zo opvallend. Het is best een stukje klimmen op de Vaalserberg; ik was aardig buiten adem eenmaal boven. Rondom het Drielandenpunt staan een paar grote palen, stenen en wat vlaggen. Er zijn ook een aantal horecazaken en speeltuinen gebouwd. Het letterlijke hoogtepunt op het plein is de 34 meter hoge uitkijktoren.

Met knikkende knieën besloot ik de lift naar boven te pakken. De trap durfde ik niet aan; die had treden van ijzeren roosters waardoor je recht naar beneden kon kijken. Ik dacht aan Quincy en haar eerste stappen in de politiek. Ze heeft er heel veel voor over om iets te bereiken.

‘Momenteel is mijn doel in de politiek om Vaals beter op de kaart te zetten. Deze week is de tienduizendste bewoners geboren. We zitten misschien wel in een krimpregio, maar Vaals blijft groeien. Ik merk dat mensen Vaals zien als het kleine plaatsje naast Aken waar niet veel gebeurt. Ik wil ze het tegendeel bewijzen. Het is soms wel lastig om alsmaar druk te zijn, maar ik wil graag iets bereiken.’

Ikzelf wilde ook de top bereiken, de top van de uitkijktoren. Ik wist dat ik een mooi uitzicht zou krijgen over een wijduitgestrekt herfstlandschap. Met blaadjes die beginnen te verkleuren, de zon die een gouden gloed aan de bomen geeft. Een goederentrein die langzaam in de verte op het spoor verdwijnt. Aan de ene kant het centrum met wat hoge gebouwen, aan de andere kant lege velden met kerktorens en boerderijen. Het was mijn hoogtevrees en zenuwen meer dan waard. Ik vind mensen zoals Quincy een inspiratiebron met hun doorzettingsvermogen.

Vaals valt onder het gebied Maastricht-Mergelland. Volgens een overzicht van Rijksoverheid zit gemeente Vaals in een krimpgebied. In augustus 2017 had Vaals nog 9.817 inwoners en inmiddels sinds een paar dagen 10.000.

Vaals als uitdaging
Vaals een gehucht? Ik vind het wel meevallen. De hele middag waren er veel mensen op straat. Toeristen die nieuwsgierig om zich heen kijken en bewoners die hun boodschappen doen. In de hoofdstraat, waar de winkels zijn, is het vooral druk. Het verkeer rijdt van twee kanten. Af en toe zie ik een tourbus naar Aken. ‘Ik vind het een uitdaging Vaals nog toegankelijker te maken voor de rest van Nederland. Ik ben hier nog lang niet klaar,’ zegt Quincy nog voordat ze weer door moet met haar drukke bezigheden.

 

Reageer op dit artikel