Twee werelden in Weesperzijde

Slechts tien stappen zijn nodig om je in een totaal andere wereld te wanen in de Amsterdamse wijk Weesperzijde. Het grootste deel van de woningen in de 4800 inwoners tellende wijk in het oosten van Amsterdam kenmerkt zich door slecht onderhouden tuinen met soms meters hoge onkruidplanten. Ook meerdere geroeste fietsen voor de deur en huizen die een flinke lak verf kunnen gebruiken, zijn geen bijzonder verschijnsel. De inwoners, grotendeels autochtoon, maken zich er niet druk om

Maar loop je iets verder door, de hoek om van de Grensstraat, dan lijkt het alsof je in een totaal andere wereld bent terechtgekomen. ,,Hier zijn de wat oudere mensen woonachtig”, legt mevrouw Van Noord, een van deze bewoners, uit. In deze kant van de wijk zijn de voortuintjes aanzienlijk beter bijgeharkt en staat de gieter keurig op een verhoogd plateautje naast de beide containers. Het beeld van de beter bijgehouden tuin wordt bevestigd door een bewoonster die met blote handen plukjes onkruid tussen de tegels aan het verwijderen is.

De gepensioneerde Mevrouw van Noord woont in het beter onderhouden gedeelte van de wijk. De buurt kent Van Noord en Van Noord kent de buurt. Ze is niet meer weg te denken uit de Weesperzijde. ,,En dat wil ik ook absoluut niet. Ik heb hier nu al dertig jaar mijn stekje aan de Amstel en dat bevalt me prima.”

,,Ons kent ons”, antwoordt Van Noord op de vraag wat deze buurt zo leuk maakt. ,,Het is een gezellige, hechte buurt. De mensen staan voor elkaar klaar. Er zijn inwoners die zich druk maken om de slecht onderhouden tuintjes van anderen, dat vinden ze niet kunnen. Ik vind het juist mooi dat die verschillen er zijn. Laat iedereen dat lekker zelf bepalen, joh.”

In Weesperzijde bevinden zich ongeveer twintig winkels. Dit zijn vooral de standaard winkels zoals je die in een wijk vindt. Een supermarkt en een fietsenmaker zijn hier een voorbeeld van. Daarnaast zijn er zo’n vijf café/restaurants in de buurt te vinden. ,,Dat worden er steeds meer”, merkt Van Noord op. ,,Er zijn er vlakbij mijn huis pas weer twee bijgekomen. De horecagelegenheden zijn echt groeiende, lijkt het wel.”

,,Dat is mooi en gezellig, maar het heeft ook een keerzijde”, constateert ze. ,,De terrassen zijn soms overvol tot in de late uurtjes en daar ondervind ik wel eens overlast van. Nu is de winter aangebroken en valt dat mee, maar vooral in de zomer kan dat nog al eens vervelend zijn.”

Foto cc: Matthew Black

Reageer op dit artikel