Aerdenhout: een idyllisch dorp waar je écht tot rust komt

Het enige wat je hoort zijn de knisperende bladeren onder je voeten en het getjirp van vogels. De geur van de natuur is in Aerdenhout niet te missen. Het contrast met de beleving in de stad is enorm. De overheersende herrie en geur van uitlaatgassen zijn hier nergens te vinden.

Het is ongeveer tien minuten lopen van het treinstation naar Aerdenhout. Een mooie gelegenheid om ook het dorp Heemstede, dat op de route ligt, goed in je op te nemen. Vrijwel meteen komt het elitaire gevoel, waar deze omgeving om bekend staat, je tegemoet. Vanuit het station loop je direct de korte winkelstraat van Heemstede in. Een doodnormale Albert Heijn valt op omringd door winkels met een zeer luxe uitstraling. Op een houten wijnvat staan voor de etalage van Wijnhuis Heemstede enorme Dom Perignon flessen. De angst om deze prijzige mousserende wijnen om te stoten schiet meteen door je hoofd. Er met een grote boog omheen lopen is wellicht verstandiger. Al snel passeer je een ijssalon met zwarte luifels en een elegante inrichting. Op deze mooie nazomerdag is het moeilijk een keuze te maken tussen de vele ijssoorten. Een chic uitziende jonge vrouw met kind heeft de verleiding niet kunnen weerstaan en beiden nuttigen een ijshoorntje. Verder valt op dat in dit gebied, ondanks het beperkte winkelaanbod, wel veel vraag is naar verse bloemen. De sterk aanwezige geur komt je tegemoet wanneer je de verschillende bloemenwinkels en- kraampjes passeert.

Aan de rechterkant van de winkelstraat is de eerste villawijk al te zien. Voornamelijk de nieuwerwetse huizen zijn hier gebouwd. De straten ogen zakelijk door de grijze moderne woningen en vlakke bestratingen. Plots duikt achter een haag een bijzondere dakbedekking op, wat je doet denken aan een midgetgolfbaan. Bovenop het huis is een oase van groen gras te zien, aangevuld met verschillende roze bloemen. Het blijkt echter een duurzame dakbedekking te zijn van een net zo bijzondere woning. Het zorgt mede voor isolatie en draagt bij aan een beter leefklimaat.

Na een wandeling van enkele minuten arriveer je in het rustige Aerdenhout. De plek heeft geen dorpskern. Je zou het kunnen omschrijven als een villawijk die gegroeid is tussen bestaande verbindingswegen. Al snel blijkt dat het dorp haar naam eer aan doet en heel anders oogt dan het modernere Heemstede. Aerdenhout is afgeleid van ‘Den Anderen Hout’ oftewel, het andere bosgebied dan Haarlemmerhout. Door de vele bomen langs de lanen, geeft het dorp een erg vredige en groene indruk. Achter de enorme hagen verschijnen verschillende grootse villa’s. De een oud en antiek, de ander enorm luxe en modern. Iedere woning is een architectonisch hoogstandje. Één ding wordt al snel duidelijk: veel rijtjeshuizen zal je in deze omgeving niet gaan zien. Zo nu en dan wordt de rust in het dorp verstoord door een voorbijrazende auto. Deze hebben, net als de woningen, een chique en luxueuze uitstraling. De lange oprijlanen naast de wegen, welke vaak afgesloten zijn door een poort, bieden toegang tot de afzonderlijke woningen. Een poort staat open, wat uiteraard nieuwsgierigheid opwekt. Door even om het hoekje te kijken wordt het gigantische rode bakstenen huis met rieten dak zichtbaar. Een kolossale fontein met daaromheen oneindig veel rododendrons blokt het zicht op de voordeur. De moderne techniek helpt de bewoners ook een handje, een robotgrasmaaier is namelijk geen overbodige luxe.

Op de weg richting het Wethouder Laanpark, komen enkele bewoners voorbij. Twee overbuurvrouwen groeten elkaar, terwijl ze de lange oprijlanen met hun perfect gestylde rashonden verlaten. Al snel verandert het geluid van stilte naar het geroep en gespeel van kinderen. Op deze vrijdagmiddag zijn de leerlingen van De Vondelschool voornamelijk op het speelterrein van de nabijgelegen buitenschoolse opvang te vinden. Voor het gebouw staat een wit met paars bestickerd busje geduldig te wachten om de kinderen veilig op te halen en weer weg te brengen.

Nog kort genietend van de rust, is het tijd om weer terug te keren naar het station en Aerdenhout te verlaten. Beseffende dat om deze combinatie van rijkdom en rust zelf iedere dag te kunnen ervaren, je even diep in de buidel zal moeten tasten. De waarde van de optrekjes in deze omgeving kan namelijk oplopen tot enkele miljoenen.  

Geschreven door: Rori Hendrix

Reageer op dit artikel