Geen vuiltje aan de lucht voor de havens naast Shell Moerdijk

Schonere lucht en minder afval: het industrieterrein Moerdijk scoort een voldoende op het milieurapport van 2019. Zijn de nabijgelegen havens nu de afvoerputjes van de gemeente Moerdijk? Uit een rondje langs de havenmeesters blijkt dat dit helemaal niet het geval is.

Ik zal er geen doekjes om winden: van deze wandeling kreeg ik de volgende dag toch wel een beetje spierpijn. Mijn lieve moeder zet mij met de auto af bij de jachthavens van vestingstad Willemstad, het startpunt van mijn avontuur. Het voelt toch wel een beetje als Dropping in the Wild maar dan zonder blinddoek. De wandelroute pak ik dan ook rustig aan, want hardlopers zijn doodlopers.

Mijn wandelroute van de havens in Willemstad (A) naar Port of Moerdijk (B)

Trekpleister

Een groot nadeel van dit avontuur is het hondenweer: harde wind en 4 °C gevoelstemperatuur. Aan de steigers liggen uitgestorven boten met de meest uiteenlopende namen: Tante Dora, Boraté & España. Aan internationale vaartuigen geen gebrek. De jachthavens in Willemstad liggen hemelsbreed zo’n 8 tot 9 kilometer ten westen van Shell Moerdijk en de overige vervuilers op het industrieterrein. Maar de damp van brandende stoffen, daar merkt havenmeesteres Lilian niks van in de vestingstad. Volgens haar zijn de Willemstadse jachthavens een trekpleister voor toeristen en de industrie zie je alleen in de verte liggen. Lilian vertelt dat mensen juist dol zijn op de ligging van de havens!

Weet je wat, als ze hier niks merken van het vuil en de schadelijke stoffen uit de grote schoorstenen, dan zoek ik het toch dichterbij het industrieterrein op? Haven Noordschans ligt pal naast Shell Moerdijk, daar weten ze vast wel hoe het is om te leven in de zware damp van de vervuilende oliemaatschappij. Mijn avontuur vervolgt over de Oostdijk van Willemstad naar Noordschans.

Industrieterrein Moerdijk

Teringbende

Ik kom er al snel achter dat de Oostdijk een ander woord is voor één grote teringbende. De boosdoener: niet industrieterrein Moerdijk, maar de mens. Onderweg kom ik allerlei rotzooi tegen over de dijk, maar wat zou het verhaal zijn van het zwerfafval dat hier ligt? Bij camping Bovensluis vind ik een eenzaam feestje in het grasveld: McDonald’s, plastic flesjes, stroopwafelverpakking en een hypermoderne mondkapje, nu al de trend van de 21e eeuw. Het leven is meer dan eten en drinken. Een stukje verderop vind ik nog een verpakking halfvolle melk, maar ik weet toch zeker dat deze leeg is. Het meeste vuil lijkt hier niet in de rivier het Hollandsch Diep terecht te komen, maar gewoon op de openbare weg tussen Willemstad en Noordschans.

Over de Oostdijk (lees: grote teringbende) is nog niks te zien van de zware rook uit industrieterrein Moerdijk, maar bij aankomst in Noordschans kijk ik mijn ogen uit. Op de voorgrond zie ik een dode buurtschap met in de achtergrond grote schoorstenen en de zware rook van Shell Moerdijk. Het Perfecte Plaatje is gewoon in mijn gemeente te vinden! De bewoners lijken zich niets aan te trekken van de industriële buizen pal naast hun huizen, voor hen lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Mensen laten hun honden uit in de blauwe hemel of scheppen even een luchtje.

Brand

Kortom: geen wolkje aan de lucht voor de inwoners en dat zegt ook jachtbemiddelaar Pepijn van Oosthoek van jachthaven Noordschans. Hij heeft hier al snel een goede reden voor: “In de avond worden de buurtschap en de havens zo mooi verlicht door het industrieterrein.” Volgens hem associëren toeristen de jachthaven wel met ‘De haven naast de Shell’, maar hebben ze geen last van de rook uit de schoorstenen of het vuil in het water.

Maar er komt toch echt zware shag uit de schoorstenen of bedriegen mijn ogen me? Ik besluit om het industrieterrein van dichtbij te beschouwen en loop langs Klundert naar Shell Moerdijk. Verdomd, het lijkt wel of er brand woedt op het industrieterrein! O nee, toch niet. Er wordt gewoon flink afgefakkeld bij Shell Moerdijk waardoor er flinke vlammen ontstaan uit de schoorstenen. Een lekker vuurtje stoken heeft hier een hele andere betekenis.

Havens Shell Moerdijk
De fakkel van Shell Moerdijk met het industrieterrein op de achtergrond

Spierpijn

Grote vlammen, zwaar rook, vuiligheid: het industrierrein Moerdijk heeft alles en toch lijken de bedrijven het goed onder controle te hebben. Geen vuiltje aan de lucht voor de nabijgelegen havens, behalve als er oostelijke wind staat. Moerdijk was ooit de grootste gemeente van Brabant en heeft nog steeds een uitgestrekte landschap, een voordeel voor de jachthavens. Mijn avontuur stopt dan ook bij het hoofdkantoor van Port of Moerdijk, want vanaf daar voelen mijn benen als pap. Mijn lieve moeder haalt me op bij (iconisch) een concurrent van Shell, pompstation Esso. En de spierpijn? De tijd heelt alle wonden.

De haven naast de Shell

Reageer op dit artikel