Het is eigenlijk alleen maar kleiner


Het gegeven dat ik twee dagen later op en neer naar Texel moest, riep gemengde gevoelens op. Het leverde vooral een ‘vakantie voor een dag’-gevoel op. Ja, het was de verste locatie van allemaal, maar het was wel een plek waar je niet zomaar komt.

Het tweede gevoel maakte toch een beetje het kleine kind in me los. Vakantie is iets super leuks waar je weken naar uit kijkt en wat vaak het hoogtepunt van het jaar is. Ondanks dat ik me nu maar anderhalve dag kon verheugen en, niet te vergeten, in mijn eentje ging, was de pret er niet minder om. Het was een nogal bewogen week geweest in ons land en deze reis bood een mooie kans om de balans eens op te maken. Zelf ging ik overigens nooit op vakantie in eigen land en wellicht waren mijn verwachtingen dan anders geweest dan wanneer ik dat wel eerder had gedaan.

Wat was mijn verwachting eigenlijk? Geen idee. Ik ben ooit in Groot-Brittannië geweest en dat is ook een eiland, maar ik had wel bedacht dat het niet hetzelfde zou zijn. Ik ben ook ooit op Terschelling geweest en dat leek me beter vergelijkingsmateriaal. Ik weet nog dat daar geen Albert Heijn zat en ik direct een vakantiegevoel had. Of ze op Texel een Albert Heijn hadden wist ik niet en ik heb het ook niet opgezocht. Ik dacht ik laat me gewoon volledig verassen.

Na een lange reis met, uiteraard, vertraging kwam ik aan bij de boot naar het eiland. Na half Den Helder te voet doorkruist te hebben zag ik het eerste ding wat me een vakantiegevoel gaf. Ik liep op een ogenschijnlijke lelijke parkeerplaats op in de buurt van de terminal. Ik keek naar rechts en ik zag opeens een groot, zwart gevaarte aan mijn linkerkant. Een fractie van een seconde kon ik niks bedenken wat het kon zijn. Ik dacht meteen: “ben ik op vakantie?”, door wat ik zag. En dat terwijl ik gewoon op een parkeerplaats in Den Helder stond. Na die fractie van een seconde begon het te dagen. Blijkbaar was het in Den Helder heel normaal om een onderzeeër op een parkeerplaats te zetten. Toen ik net even wat verder keek dan mijn neus lang was zag ik dat ik op het terrein van het maritiem museum was beland, logisch die onderzeeër dus.

Ik heb familie in Engeland en ben dus een aantal keer met de boot daar naartoe gegaan. Buiten dat de boot naar Engeland iets groter was, leek het precies hetzelfde. Grote matrixborden met waar welke soort auto moet rijden bijvoorbeeld.

De matrixborden bij de boot naar Texel

Binnenkort zullen er waarschijnlijk niet meer zoveel overeenkomsten zijn. Engeland zal geen onderdeel meer zijn van de EU en er zal waarschijnlijk een grote paspoortcontrole bijkomen. Stel je voor dat Texel zich zou willen afscheiden van Nederland. Wanneer ik op het eiland aankom en met een mevrouw in de bus aan de praat raakt zegt ze ook dat ze dat nooit zou willen. ,,Nee joh, ik vind het heerlijk om af en toe naar Den Helder te gaan. We wonen wel op een eiland, maar we horen er helemaal bij hoor”, zei de oudere mevrouw.

Hoe langer ik op het eiland was, des te meer mijn vakantiegevoel verdween. Ik kwam erachter dat, ook in de gemeente Texel, Forum voor Democratie de grootste was na de Provinciale Statenverkiezingen. ,,Ik vind Thierry wel lekker duidelijk en zoiets als in Utrecht was waarschijnlijk niet gebeurd”, zegt iemand als ik vraag naar wat ze stemde de dag ervoor. Ondanks dat er een stuk zee en een kleine 120 kilometer tussen Utrecht en Texel zitten was de vermeende aanslag daar toch een rede om Forum te stemmen. Hier begon mij al te dagen dat ik helemaal niet op vakantie was en gewoon op een willekeurige plek in Nederland was beland.

Even later wist ik het zeker, ik was niet op vakantie: ik vond, na niet al te lang zoeken, namelijk een Albert Heijn. Het gevoel van op vakantie gaan en op en nieuwe plek terecht komen was direct weg. Ik kwam erachter dat eigenlijk alles hetzelfde is op Texel op één ding na: hier reden alle bussen wel op tijd, maar wel maar één keer in het uur.

Reageer op dit artikel