Hoe Facebook de bewoners van IJburg samenbrengt

Foto: Willeke van Doorn

IJburg is een relatief jonge wijk in het oosten van Amsterdam. Achter de vele identieke nieuwbouwhuizen schuilt een hechte gemeenschap. De buurtbewoners staan dag en nacht voor elkaar klaar, online én offline.

Op een koude, grijze herfstdag in november is het stil op straat in de wijk IJburg in Amsterdam. In ongeveer een kwartiertje sta je vanuit het centrum in deze jonge woonwijk in het oosten van Amsterdam. In 2002 kwamen de eerste bewoners naar IJburg –dat is gebouwd op eilanden in het IJmeer- en de wijk breidt nog altijd uit. De wijk bestaat vooral uit strakke, rechte wegen en lange rijen met vrijwel identieke huizen. Niet bepaald een spannend straatbeeld. Maar wanneer je verder kijkt dan deze eerste indruk blijkt dat de wijk veel meer te bieden heeft dan dat wat je op het eerste gezicht ziet. Dat ontdekte ook Seija Beth Kingston. De geboren Londense leerde 15 jaar geleden haar Nederlandse man kennen tijdens haar studietijd in Wales en besloot de gok te wagen en de liefde te volgen naar Amsterdam. Het stel kreeg drie kinderen en tweeëneenhalfjaar geleden verhuisde het gezin naar IJburg.  “We hebben altijd gezegd dat we nooit naar IJburg zouden verhuizen, vooral omdat het te ver uit het centrum ligt”, zegt Kingston. “Achteraf gezien is het het beste wat we ooit gedaan hebben, I love it here.”

IJburg Mamas
Dat Kingston en haar gezin het zo naar hun zin hebben in IJburg heeft vooral te maken met de hechte gemeenschap die in de loop der jaren in de wijk is ontstaan. De Engelse was één van de eerste leden van de Facebook groep IJburg mamas, een groep die inmiddels is uitgegroeid tot een netwerk van bijna driehonderd vrouwen. “Er wonen hier veel buitenlandse expats die hierheen zijn verhuisd en in het begin hier niemand kennen. Zeker als thuisblijvende moeder kan het in het begin heel eenzaam zijn in een nieuw land”, vertelt Beth. “Via de groep op Facebook kunnen moeders met elkaar in contact komen en elkaar helpen bij bijvoorbeeld het vinden van goede scholen en sportclubs en elkaar op de hoogte houden van wat er speelt in de buurt.”

De Facebookgroep is gestart naar het voorbeeld van Amsterdam Mamas, een groep die bedoeld is voor moeders in heel Amsterdam en eveneens uitgroeide van een groep met slechts een paar leden naar een groot en actief netwerk. Naast het uitwisselen van tips en adviezen, organiseren de IJburg Mamas ook dagen en avondjes uit met én zonder de kinderen. Wanneer één van de leden op het laatste moment op zoek is naar een babysitter, is dat ook zo geregeld.

Facebook
Vooral in de zomer is het duidelijk hoe close de mensen in de wijk zijn, zegt Kingston. “Onze eerste zomer hier voelde echt als een vakantie. Veel kinderen zwemmen in de kanalen, we houden barbecues in de straat en brengen veel tijd samen buiten door met de buren.” Dankzij Facebook heeft ze in de wijk een grote groep moeders leren kennen die elkaar helpen en voor elkaar klaar staan.  Iets dat volgens Kingston erg belangrijk is voor jonge gezinnen met kinderen. “Ik denk dat netwerken op Facebook de wereld kunnen veranderen, it takes a village to raise a family.”

1 reactie

  1. Nooit geweten dat zoveel samenhorigheid in een Vinex-wijk – want dat is IJburg- mogelijk zou zijn.

Reageer op dit artikel