Vegan, Organic, Bio: Help?!

Ben jij het overzicht ook een beetje kwijt? Door alle termen rondom ‘duurzame’ voeding zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wat betekent wat nu precies? Hieronder een kort overzicht.

Vegetariërs eten geen vlees en vis, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid.

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Ze eten geen vlees, vis, zuivel of eieren. Ook geen honing. De hard-core veganisten mijden leer, wol en medicijnen of make-up waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd.

Vegan: Engelse term voor veganist, wordt nu ook vaak in het Nederlands gebruikt. Vooral onder de jongeren.

Parttime vegans eten grotendeels plantaardig, maar niet altijd.

Raw Vegans eten geen voedsel eten wat boven lichaamstemperatuur is verwarmd. Zij eten dus alleen rauwe voeding.

Biologisch is een verzamelterm voor producten die aan eisen voldoen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en productiemethoden. Zo mogen biologische producten niet met bestrijdingsmiddelen bespoten zijn of conserveringsmiddelen bevatten. Veganisten eten niet per definitie biologisch.

Organic: Engelse term voor biologisch.

Overige stromingen

Veganistische Freegans: Freeganisme is een beweging van mensen die zich tegen de kapitalistische maatschappij keren. Zij menen dat er door het kapitalisme mensen (arbeiders) en dieren worden uitgebuit. Ze proberen zonder geld te leven en kiezen er daarom bewust voor om te leven van alles wat over is, omdat er ook vaak veel goed voedsel wordt weggegooid. Deze mensen worden ‘freegans’ genoemd. Niet elke ‘Freegan’ is per definitie veganist, maar wel een groot deel daarvan. Echter zijn er ook freegans die zich veganist noemen, maar wel bepaalde dierlijke producten consumeren die anders weggegooid zouden worden. Technisch gesproken zijn dit meer parttime veganisten.

Fruitarisme: Fruitariërs eten alleen fruit, noten, graankorrels en pitten. Ze eten geen producten waarvoor een plant gedood of beschadigd is. Fruitariers eten in principe vaak geheel veganistisch, maar zijn niet perse veganistisch, omdat buiten het eten ze op andere vlakken welk dierlijke producten zouden kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook stromingen binnen het Fruitarisme, waarbij wel eieren of zuivel genuttigd worden.

2 reacties

Reageer op dit artikel