Vegans take over

Veganisme is in opkomst. Langzaam duiken er vegan eettentjes op en verschijnen er meer plantaardige producten in de schappen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar specifiek veganisme. Wereldwijd ontbreken er harde cijfers. Over vegetariërs is vaak meer bekend. Maar de schattingen zeggen wellicht wel iets over de ontwikkeling van veganisme.

Ook in ons land groeit het aantal vegans. Twintig jaar geleden waren er zo’n 16.000 veganisten in Nederland. De NVV schat het aantal nu op 50.000. [1] Vooral de laatste twee jaar ziet zij een sterke toename.[2] Maar als je deze aantallen afzet tegen andere landen of tegen het aantal vegetariërs, lijken de Nederlandse veganisten nog wat achter te blijven. Nog geen half procent van de Hollanders noemt zich veganist, terwijl 4,5 procent van de mensen vegetariër is.

Engeland en België hebben vergelijkbare cijfers, alleen zijn er net wat meer vegetariërs dan bij ons. In landen als Duitsland, Israël en Spanje leeft veganisme veel meer. De hoofdsteden zijn populaire vakantiebestemmingen onder veganisten, je struikelt er bijna over de veganistische koffietentjes.

Onze zuiderburen zijn veel bezig met de promotie van plantaardige voeding. Inmiddels is iedere Belg is bekend met ‘Donderdag Veggiedag’ en is het ook in Gent goed vertoeven voor vegans. Mede dankzij de promotie van veganisme door de Israëlische Big Brother-winnares, heeft dit land nu waarschijnlijk het hoogste percentage vegans in de wereld (4,5 procent). Daarna volgt de VS met twee procent veganisten.

[1] Dit is een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Cijfers zijn gebaseerd op ledenaantallen.

[2] In 2013 is het ledenaantal van de NVV met 30% gegroeid t.o.v. 2012
In de eerste helft van 2014 is het ledenaantal van de NVV met 60% gegroeid t.o.v. 2013

1 reactie

Reageer op dit artikel